2014. március 25., kedd

Márciusi kalandok

Lassan vége a márciusnak, és talán a télnek is, de manapság ilyen kijelentésekkel csínján kell bánni.  Éppen aktuális hidegfront nagyon alkalmas arra, hogy készüljünk az előttünk álló grillezéssel egybekötött szebb időre. Első lépésként helyet csinálunk a mélyhűtőben, ill. a konyhaszekrényben. Ezt lehet többfunkciós nyújtott időkitolásos módszerrel:
1. raktározott élelmiszerek leltározása
2. aktuális napi teendőkhöz igazított ebéd a raktárkészlet elemeiből
3. főzés
4.tálalás
5.mosogatás
6. legfontosabb lépés a keletkezett üres hely nem feltöltése
A menüpontok közötti időben éppen elég idő van egy blog megírásához.
Mai menü kapros-kefires-tökfőzelék pörkölttel. 
Amíg a hús megpuhul, kiválasztjuk, letöltögetem a képeket, és megírom a rég esedékes beszámolómat kedves Alapítványi támogatóimnak.

 Mivel ügyes vagyok, már a husi fent puhul a lassú tűzön, szerencsére a konyha ajtót már az első nap kiemeltük, így halló és szagló távolságban vagyok a folyamatoktól. Elvileg, bármikor közbeavatkozzak, elvileg...
Szóval:
 A virágkötős konzultációk márciusban folytatódnak szombatonként. Nekem kikapcsolódás a családnak felüdülés: - Végre azt csinálhatunk amit akarunk!! -hurrá- Apával leszünk...- lelkesednek a gyerekek, persze, anyát sem olyan könnyű kijátszani:- Persze, kaptok kimenőt, ha a listán szereplő dolgokat megcsináltátok, mutatok az üzenőtáblára. 
Egyszerűen fantasztikusan be gyorsulnak az események, minden gyerek sürög forog, szinte ki sem teszem a lábam, de már a lista nagy része kipipálva... ilyenkor jut eszembe, talán legközelebb a függönymosást és az ablakpucolást felírom.

Finom illat terjeng...

HOL volt HOL nem voltam?

1. Gréta osztálya titkos nőnapi előkészületei. Nagy örömmel, pár perc alatt szétkaptuk , összekoszoltuk, sároztuk a tantermet. Íme , mi sült ki belőle:



Előkészületek


Csend-Élet


Nagyon szuper délután volt, Bius is állíthatja, mert jött velem segíteni!
( Sajnos, az olcsóság jegyében kellett vásárolni, és egyik szemem sírt, mert hiába minden igyekeztünk, sajnos nem minden hagyma váltotta be a reményeket. Örök tanulság: nem mindig az olcsó jó... Remélem, hogy a gyerekek azért örömüket lelték alkotásukban.)
I

Ezen közben párom befűszerezi az ételt, mondván ha ketten főzünk, akkor egyikünké a só szóró... aztán béke és nyugalom. 
Megírom a második nagy eseményt:
2. Marciék visszatérő vendégekként ismét eljöttek hozzánk.  Csütörtökönként, amikor Valival össze tudjuk hozni, suliból hazafelé beugranak hozzánk egy kis kikapcsolódásra.

Eukaliptusz gömb készül éppen:


Anya segít...

Van még két gyerek a háttérben: Bius és Tami. Bár megbeszéltük, hogy milyen remek csigaházakat készítettek a lányaim, és Tami is szeretne csinálni ilyeneket,  de aztán kiderült, hogy inkább nem most. Bius szórakoztatta őt a család nevében. 
Persze Marcinak is kell egy kicsit mozognia, az anyukáknak meg beszélgetni takarítás előtt. Közben elkészült Vali gömbje is! Hogy miről beszélgettünk? Az titok!

Eközben már naaagyon intenzív illat árad...
Jönnek a gondolatok, aztán átírom, és kitörlöm, de újra megfogalmazom. Az óra kegyeg. Az étel főddögél. A ruhák a szárítón... nem is vagyok olyan lusta háziasszony.

3. Miskolci nyitott műhely. Andival és családjával a Kontini turnéján ismerkedtünk meg, mint kiderült a zenélés mellett kreatívkodni is szeret.
Megtisztelő meghívásuknak eleget téve Gyülekezetük pénteki csajos délutánjára látogattunk el a lányokkal. 

Itt még nagy a rend, de aztán beindult a munka. Sercegnek a tűzőhabok a kiskések alatt. Első lépésként gömbérzékünket fejlesztettük, téglatestből gömböt faragtunk.




Észre sem vettük, és pillanatok alatt kizöldültünk... :-)  továbbá száraz tűzőhab, szalmadarabkák stb. ékesítették a padlót, mintha nem is a belvárosban lennénk, mondhatnánk képletesen, "vidékre mentünk" :-), vagy friss illatával beköltözött a klubszobába a természet a jó hangulat mellé.

Gyakorlatban kitapasztaltuk, hogy az r2*p - arányosan igazodik a felhasznált alapanyag mennyiségéhez, és a ráfordított időhöz. 
Magyarul: minél hosszabb az ágacskákat használunk, annál több idő jut a beszélgetésre!
Tehát, akinek kevés ideje van, vagy kevés az alapanyaga, hiába farag kisebb gömböt, ha a zöldet hosszúra hagyja.
1. Mivel ált. szemmagasság fölé kötjük a gömböt: felülről a "jó Isten" nézi, ő megbocsátó, de a hívek nem :-)
Tehát alulra kell a több szín.
2. Ha lerontottuk, és kihúzzuk, akkor máshova szúrunk.
3. Fontos a tartó drótot már az elején elhelyezni.
Egyéb szakmai tanácsokat még szívesen továbbítok, ha valakinek kérdése volna.



Lányaim éppen időarányosan barátkoznak... :-)

A terem minden sarkában serény munka folyt. Oppá, mindjárt negyed tizen kettő, és még hagyma állapotában van a tökfőzelék, no megyek a konyhába. Épp idejében, hogy megmentsem a pörköltet a szenesedési folyamat beindulásától. Közben a főzelék is tök ill. fűszer fázisba került. Pörkölt is szószerinti értelmét megkapta, és még ehető állagú.



Valami azt súgta, hogy ihlet, ide vagy oda , ebéd előtt tíz perccel jó lenne, ha ehető állapotát megőrizné a menü.
Gyors mentés, és husi ellenőrzés:
- Pont a jó kis szaftja...- kommentálta Péter, - de azért még ehető?
Igen, ehető volt. Gyors edény csere, és ilyenkor jobb, ha csínján bánik az ember a kommentekkel, pont.
Mikor kiderült, hogy zacskóstul rotyog a főzelékben,és talán nem károsítottam nagyon a család étkét, mentsük ami menthető, óvatosan kiemelem a zacskót, és tartalma nélkül a mellékes tárolóba teszem. Ekkor egy nagyon kedves felajánlást kapok:
- Ha gondolod, szívesen főzök holnap.

Hoppá, a kefír is ténylegesen belekerült, ez jó hír. Még nem tudja, de zabpehellyel sűrítettem.

Az ebéd ehető volt, és finom is, pont 12 -őt harangoztak. Amit tehettem, újabb mentés. Alakomra való tekintettel a következő napirendi pontként elszaladtam Biusért. Aztán a lányokért és a többi.
Mai napra maradt a múltheti péntek délután befejezése, de már konyhai kisegítőként bevásároltam, és előkészítettem az alapanyagot. Gombakrém leves és cukorborsó főzelék lesz, apa módra. Most jut eszembe, hogy kolbit kell szeleteljek, de előbb befejezem a posztomat.:



Miért hárfázol? Kérdezik többen, egyrészt, mert "U CANPLAYTHE HARP", másrészt aki hallott hárfát, tudja, hogy egy más világra nyit ablakot. Ez már nem a mi rohanó világunk, hanem Övé.

Ami a hárfát illeti, nagyon nehéz elméleteket gyártani róla. Egy darab igevers jut róla eszembe: "Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr." (Zsoltár 38:9) Itt bújik ki a teológus vénám, és mielőtt ex katedra tennék kijelentéseket, abban megállapodhatunk, hogy ha a szerzőtől idézünk, következtethetünk a személyére. Szóval Ő jó, és igen is vannak érzéseink! És Istent meg lehet érezni, mert Ő érzékelhetővé tette magát. Lassan a tudomány is levezeti, de addig is éljünk a lehetőséggel, és érezzük és lássuk meg, hogy Ő jó! Hoppá még egy igevers:
Mert így szól a magasságos és felséges:Magasságban és szentségben lakom, 
de a megrontottal és alázatos szívűvel is, hogy megelevenítsem az alázatosok lelkét, 
és megelevenítsem a megtörtek szívét. Ézsaiás 57:15

Azt gondolom, hogy mit érzünk tőlünk is függ. Választhatjuk a jó híreket, a  kellemes emberek társaságát... én már választottam, bár csak egy betű, de sokat jelent nem kell f-élni, kezdjetek el élni!

Ha most én főznék, biztosan odaégetném az edényt, mert még egy igevers, de ezzel már tényleg befejezem:



 Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha meghal is, él; És aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt? (János ev. 11:26)




2014. március 23., vasárnap