A "Jóreggeltsüti" nálunk család tag. A receptet már
nagyon régen találtam a neten, azóta nagyon sok varáción esett át.
Azért hasznos mert fel lehet használni a maradék gyümölcsöt, csokit, olajos magokat. Általában a maradékok lemérésével kezdem, és aztán alakítom a receptet.

Azért is hasznos hamar készen van, és előre le lehet gyártani őket. Kiránduláskor, hétköznapi reggel egy tea stb. mellé, vagy a suliba tízóraira. Egy álmos reggelen már egy gonddal kevesebb, hogy jól induljon a nap.

Vagy csak úgy nasinak
A másik kedvenc a Muffin alaprecept. Szintén nagyon sok minden magába nyel.

Narancsos csoki muffin
25 dkg liszt (keverék is lehet, vagy kókusz reszelék, de akkor több tojás
2 1/2 tk. sütőpor
1/2 tk szódapor
2,d dl folyékony alapanyag (natúr joghurt, kefír,tej, gabona tej)
1 tojás (ill. lehet több is ha olyan maradékot teszünk hozzá)
10 dkg cukor ( 1 ek méz + 4 dkg cukor)
1 vaníliás cukor ( ezt még sohasem tettem bele)
a titkos adu ász, amitől mindig más lesz:
25 dkg bármilyen gyümi vagy 10 dkg aprított és vagy aszalt ehető akármi
A két kedvenc recept egy papíron. Mindig kéznél a konyhaszekrény ajtaján, Johi közreműködésével.
A krumplifőzelékes kenyér. Egy kicsit többet krumpli főzeléket főztem, mint ami elfogyott.
1. Alapszabály : gyereket nem tukmálunk
2.Ételt nem dobunk ki.
3. Az anyuka nem kötelezhető a család által nem elfogyasztott ételek megevésére.
Így lett ez a kenyérke. A sütő grill rácsáig kidagadt.(Nekem félakkora sütőm van, mert a másik fele mosogató gép, na de akkor is!)
A lényeg
Limara bagettjét "picit" átalakítottam. Az egy tányér komplett krumpli főzelékkel.

Évek óta próbálkozom "egészséges liszttel", nem lehet a családot átverni... A zab ill. gabona korpa a legjobb kompromisszum. Két három evőkanál korpa fel sem tűnik közte, de már tettünk valamit az egészségért.
Szintén Limara bagett, a muffin formában sütve, nagyon finom zsömlékké alakulnak át. Néha rendes
zsömle receptet használok, de ez a bagett nagyon jól alakítható.
Egy ici-pici átalakítással a folyadék és a liszt milyensége abszolúte mindegy, ilyenkor kicsit kell játszani az arányokkal a dagasztás során, és figyelni, a só ill. olaj mennyiségére.
Valamint MÉZ!
Évek óta mézzel kelesztek, nem cukorral. Egy icipici méz is csodákra képes.
Egy kedves ismerősömtől is van egy recept, kísértetiesen hasonlít a legelsőre, de nem teljesen.
Ez pedig a felismerhetetlenségig változtatott zabfalatkák. Az áfonya kékes színre festette. A kelleténél kevesebb liszt és több kókusz miatt kiesett az amúgy is laza formájából, Viszont finom, és laktat. A kókusz teljesen jól elfér az áfonyával, ha kellő tojást mennyiséget adagolunk hozzá.
Zabpelyhes tallér
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg cukor
1 db tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
Egy tábla étcsoki
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es),
egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, a szódabikarbónát, egy
csipet sót és a fahéjat. A csokit felaprítom (ha van konyhai aprító, azzal fél
perc alatt megvan, én azzal csináltam) és a lisztes keverékhez szórom,
összekeverem. A vajat habosra keverem a cukrokkal, majd hozzádolgozom a tojást.
A két keveréket egy fakanállal összedolgozom. Vizes kézzel kis golyókat
formázok, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem és ujjal kicsit ellapítom
őket. Nekem elég nagyok lettek, lehet kisebbeket is kb 15-20 perc alatt sül
meg, amikor készen vannak még puhák, de ahogy kihűlnek megszáradnak és
ropogósak lesznek. A tepsiből csak kissé kihűlt állapotban szedhetők ki.
A másik kísérlet: a suli tej program keretében a lányok rengeteg joghurtot, kakaót, tejet hoznak haza.Ha már unjuk a muffint, jöhet a nagyobb kivitele, magyarul kalács.
Mézzel kelesztett rumos-kakaós- eper joghurtos-csokis-meggyes-vadcseresznyés kalácskenyér, minimális ételszínezékkel.